Communicatie staat centraal

Communicatie is van levensbelang: het helpt ons de wereld en elkaar te begrijpen.

Bij sommige klachten en/of ziekten kunnen stem, gehoor, spraak en/of taal – en daarmee de communicatie – verstoord raken. In 2014 ben ik Klank en Kleur gestart, omdat ik mensen wil begeleiden die een beperking ervaren in de communicatie. Klank en Kleur houdt zich bezig met alles wat te maken heeft met het (binnen de mogelijkheden van de cliënt) verbeteren van de communicatie. Hierbij kan het zowel om verbale als non-verbale communicatieproblemen gaan.

Tijdens mijn opleiding heb ik me in het bijzonder gericht op stem en presentatie. Een voorbeeld hiervan is de workshop ‘Achterste van je tong’, die ik heb ontwikkeld voor kinderen en volwassenen met spreekangst. In deze workshop wordt de focus vooral gelegd op de non-verbale communicatie en de expressie in de stem.  Daarnaast behandel ik veel verschillende logopedische stoornissen bij kinderen en volwassenen (zie Logopedie).  Een deel van mijn opleiding logopedie heb ik gevolgd aan de Universidad Pontificia de Salamanca in Spanje. Ik spreek Spaans, dus u kunt bij mij ook terecht voor logopedisch advies in het Spaans.

In mijn beroep als logopedist kom ik veel in aanraking met mensen uit andere landen, met een andere taal en cultuur. Ook tijdens mijn reizen maakte ik kennis met taal- en cultuurverschillen.  Dit intrigeerde mij. Vanwege mijn interesse in verschillende talen en culturen, heb ik van 2012 tot en met 2014 de Spaanstalige Master opleiding Interculturele Communicatie gevolgd aan de Universiteit Utrecht. Deze Master heeft veel raakvlakken met logopedie. Het geeft verdieping op het gebied van tweede taalverwerving, identiteitsvorming en het omgaan met cultuurverschillen, met name op communicatief vlak. Het is een toevoeging voor mij als logopedist!